Biz Kimiz?

İzmir’de bir grup gönüllü, Işınsu Kestelli önderliğinde, Birleşmiş Milletler’in cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için oluşturduğu “Orange the World” başlıklı 16 günlük aktivizm kampanyasını desteklemek için yola çıktı ve bu kampanyayı “İzmir’i Turuncuya Boya” başlığı ile İzmir’e uyarladı.

İzmir’i Turuncuya Boya kampanyasına gösterilen yoğun ilgi ve destek, gönüllüleri daha organize ve kurumsallaşmış, sürdürülebilir hedeflere ulaşmak için bir dernek çatısı altında toplanma ve yollarına daha güçlü bir şekilde devam etme konusunda cesaretlendirdi.

Turuncu Dernek 2018 yılında  toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınlar ile çocuklar başta olmak üzere mülteciler, LGBTİ bireyler ve toplumdaki ayrımcılığa uğrayan tüm bireylerin sosyoekonomik statülerinin gelişmesi için çalışmalar ve projeler yürütmek amacıyla kuruldu.

Turuncu Dernek, sadece fiziksel şiddet değil, toplumda çok yaygın olan ayrımcılığa, psikolojik, ekonomik ve dilde şiddete dikkat çekerek, farkındalık yaratarak, daha küçük çocukken aşılanan cinsiyet rollerini değiştirip, eşitliğin sağlanmasına katkı sağlamayı hedefler. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesis edilmesinin bir toplumdaki her bir birey için önemli olduğunu düşünür ve eşitliğin sağlanması için toplumun tüm kesimlerinin birlikte çalışması gerektiğine inanır.